Conceptul de “programare” este ceva SF

Dacă îmi sunteți prieteni pe facebook, se prea poate să fi văzut propoziția din titlu într-unul dintre statusurile mele de ieri. Am respirat adânc, am numărat până la zece și de-asta a ajuns în forma aceasta blândă pe care o vedeți. Am evitat astfel să mă exprim mult mai grafic; n-a fost ușor.

Să o iau cu începutul și să vă explic ce mă scoate pe mine din minți. Sunt cumva bolnavă. Spun „cumva” pentru că după vizite la 3 doctori nimeni nu știe ce am. Eu sunt genul de persoană care urăște interacțiunea cu medicii și mă aflu la polul total opus de ipohondrie. Nu mă duc la medic decât dacă e grav, altfel stau și-ndur (excepție face dentistul, unde mă duc cu drag). Și nu e de frică. Nu mă duc pentru că nu am încredere. Mi se par superficiali și nepăsători mulți dintre ei. Vă dau un exemplu: Ia ghiciți ce mi-a prescris o ilustră doamnă doctor care avea fișa mea sub nas, pe care scria cu litere de-o șchioapă „Alergic la Amoxicilină”, cu semne de exclamare și tot tacâmul. Cum să nu mă enervez? În fine, ieri nu acesta a fost motivul, ci timpul meu. Foarte prețios de altfel.

Oricare salon de înfrumusețare, service auto, cabinet medical sau babă care dă în bobi ar trebui să înțeleagă conceptul de „programare”. Dacă eu sun și voi îmi ziceți că am programare la 16:30, păi mă aștept ca la fix ora aia să mă luați în seamă. Din păcate, de cele mai multe ori, programarea înseamnă ceva de genul „tu vino la ora asta și vedem noi când te putem lua”. Eu înțeleg că se întâmplă uneori ca lumea să nu apară. Știu, lumea e nesimțită. Dar nu e corect să programezi 4 oameni la aceeași oră presupunând din start că 3 dintre ei sunt, statistic, nesimțiți.

Am plecat ieri mai repede de la birou pentru o vizită la un cabinet medical unde aveam programare (hă hă). Puteam lejer să îmi închei programul și să mai și beau o cafea după. Dar ce-am făcut în schimb? Am bătut nervos din picior pe un hol anost.

Partea proastă e că nimeni nu înțelegea de ce m-am revoltat. Că „așa-i la medic”. Îmi pare rău, dar faptul că ceva anormal se întâmplă în 9 din 10 cazuri mie nu mi se pare un motiv suficient de bun pentru a mă obișnui cu asta.

Mă voi revolta de fiecare dată când cineva își bate joc de timpul meu și de banii mei. O luptă cu morile de vânt? Probabil, dar resemnarea nu este soluția.

P.S. Singurele locuri în care nu am probleme cu programările sunt la salonul unde îmi fac fain părul și la cabinetul stomatologic unde-mi fac faini dinții (Leo Secoșan, Circumvalațiunii, vis-a-vis de Kaufland). Meritau menționați pentru că sunt excepțiile care îmi arată că nu e imposibil.

17 Comment

 1. Arashi says: Reply

  Chiar ieri i s-a întâmplat mamei mele să aibă programare la medic de la ora 15. Pentru ca acolo să îi spună asistentele „a, nu aveți cum să aveți astăzi programarea, că doamna doctor e aici doar miercuri”. Ăhăm.

  1. Păi da, e normal să existe o marjă de +/-, că nu toate consultațiile durează cât se așteaptă. De ce n-ar fi +/- 48 de ore un interval normal? 😐

 2. Mda… am patit si eu asa odata la o policlinica unde iti mai si cereau sa platesti consultatia inainte sa intri la medic. Si medicul respectiv avea prostul obicei sa programeze pacientii la 15 minute, desi consultatia dura in medie 30. Asa ca dupa 2 ore de asteptat, cand am constat ca ar fi trebuit sa mai stau inca 2, m-am dus, mi-am cerut banii si am plecat. Figura tipelor de la receptie a fost de nepretuit :D.

  ps: chiar tunde fain tipul asta? Vreau sa ma tund si coafeza mea s-a mutat si nu mai reusesc sa dau de ea…

  1. Crina, eu sunt foarte mulțumită și merg deja de ceva vreme. Îți dau detaliile într-un chat privat :)

 3. Oana says: Reply

  De asta o iubesc eu pe dr. Diaconu de la Medicis. :)) Nici 5 minute n-am asteptat vreodata. 😀

  1. Ar trebui să o punem de-o listă cu locuri în care nu se așteaptă pe coridor 😀

 4. cotos says: Reply

  Acelasi lucru il detest si eu. Nu am frica, ma duc daca e nevoie, insa sa respecte programul. Nu inteleg de ce unii pot, iar altii pur si simplu nu dau doi bani pe bolnavi, clienti etc.

  1. Bad time-management? Durere în ***? Nepăsare?
   Toate variantele de mai sus?
   Cine știe?

 5. MM says: Reply

  Ce drăguuuuț! Mulțumiri….te mai așteptăm!

  1. Luni, negreșit 😀

 6. Dan says: Reply

  Nu ai mentionat diagnosticul pe care l pun atunci cand habar nu au ce ai… ” aaa…e din cauza la stres.Pe fond nervos…”

  1. Măi, poate că uneori e pus greșit diagnosticul ăsta, dar să știi că este ceva foarte serios.

  2. Adriana says: Reply

   true story bro!
   Eu traiesc asta pe pielea mea, la propriu. Am ceva pe piele “de la stress”.
   😉
   Luna asta am 6 luni de cand ma tratez.
   ….nvm….

 7. Adriana says: Reply

  Mi-e rusine sa spun ca eu ma conformez intr-un mod foarte scarbos le mizeriile astea cu incalcarea programarilor. Ma mai salveaza iubitul meu, cand am noroc sa merg cu el pe undeva, eroic si tupeistic – in viziunea mea- se baga in afta peste toti si intreaba in gura mare ca “daca avem programare, nu e normal sa intram la cat ne-am programat?”
  My hero.
  Mi rusine, rau de tot :(
  Ca eu ma laud cu time management-ul meu ….

 8. Iulia says: Reply

  Da asa e din ce in ce mai multe firme fac asta, merg pe conceptul de programare, ceea ce acum cativa ani nu se practica.. au mai avansat si ei ce sa le faci.. 😐

  1. Adriana says: Reply

   Da, forme fara fond. Sa ne dam importanti.

 9. Scotch says: Reply

  Eh…daca zici ca e vorba de Toti,ca le permitem Asta…dupa poporul de da in bobi si voteaza dupa cate kile de faina ii dai o sa zica mvaii asteptaaam…nu stiu,ei inca nu inteleg ca suntem in capitalism?piata libera etc?Da…avem toti drepturi cum si tot noi avem si obligatii,iti face programare nu se tine de ora fixata,faci tambalau…banii nostrii sunt banii nostri,insa educatia..eh acolo…degeaba sunt banii nostri cand restul de animale,stau la coada,ca si asa nu au ce face acasa.
  Ne caracterizeaza nesimtirea si nepasarea,dupa ne miram in ce hazna am ajuns sa traim:)
  Pace tie roscato si nu mai tolera nimic pe banii tai sau ca “asa trebuie”:)

Leave a Reply