Câteva cuvinte despre Nokia Lumia şi Windows Phone

Mă gândeam dacă să scriu sau nu acest articol. Înclinam înspre a nu-l scrie pentru că nu ştiu dacă sunt eu cea mai în măsură persoană să-mi dau cu părerea în legătură cu gadget-urile, sunt alţii mult mai pricepuţi şi cu mult mai multă putere financiară pentru achiziţionarea celor mai noi modele de te-miri-ce-aparat scump. Pe de altă parte, îmi mai pică în mână câte o jucărioară şi nu spune nimeni că nu pot avea o părere personală, cu toate că nu e ea cea mai pertinentă. Cum categoria tehnică se prezintă cam auster, am decis să sporovăi niţel.

Când vorbeşti despre un telefon testat, cred că cel mai important este să începi prin a spune ce telefon ai deja. Nu de alta, dar comparaţiile sunt inevitabile. Aşadar am să vă vorbesc prin prisma unui posesor de Samsung Galaxy S cu sistem de operare Android Ice Cream Sandwich (ştiu că nu există oficial pentru acest telefon, aşa că nu mai spuneţi la nimeni).

Nokia Lumia 800 este un telefon foarte frumos. Nu e neapărat pe gustul meu, pentru că am alte preferinţe, mai ciudate, dar ce-i al lui, e al lui.  Vorbim despre un unibody policarbonat, cu ecran AMOLED de 3.7″. Cred că este primul telefon care, după părerea mea, arată excepţional în varianta albă (despre care am aflat că este şi mai scumpă din cauza metodei speciale de fabricaţie). E drept, am testat un model roz ieri, care arata horror, dar dezgustul meu faţă de această culoare nu trebuie să vă influenţeze pe voi.

Mai frumos decât telefonul este sistemul de operare. Windows Phone 7.5 Mango este foarte estetic, cu fonturi bine alese si elemente grafice eye-catching. Este destul de intuitiv, dar ciudăţel pentru cine s-a obişnuit cu iOS sau Android, pentru că este foarte diferit, mai ales din cauza înlocuirii icoanelor cu live tiles.

Regula aia cu “ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face” nu funcţionează aici. Recunosc, nu aş renunţa la telefonul meu pentru un Lumia, dar mi l-aş dori ca “telefon de firmă”. Îl recomand în special pentru că e ready for business şi foarte rapid.

Nu aş renuţa la telefonul meu pentru că Lumia nu are swipe, foloseşte windows live ID, nu Google ID, nu are (încă) acces de administrator şi nu-mi place market-ul lor. Apoi, AMOLED cu Gorilla Glass am şi eu, e rezistent la şocuri (testat involuntar) şi prefer ecranul meu mai mare. Pentru cei ce nu ţin la astfel de lucruri, e un device perfect!

Conchid prin a vă spune că este un telefon bun cu poate cel mai bun raport calitate-preţ de pe piaţă, el costând în jur de 1500 lei la liber.

Offtopic:

– Mi-a plăcut că am putut să trag cu ochiul la vecinul cu Nokia N9 şi sistem de oprerare MeeGo. Telefonul ăsta mi l-aş fi cumpărat sau, cel puţin, mi l-aş fi dorit dacă MeeGo n-ar fi fost mort înainte de a se naşte.

– Poate că demo-ul de ieri nu m-a convins să cumpăr telefonul, dar m-a convins  să cumpăr încărcătorul portabil Nokia DC-16. E mic şi poate ţine în buzunar sau în poşetă două încărcări de rezervă. Mai multe detalii aici.

___

sursă foto 

Leave a Reply