Teatru: Bad Bed Stories – Șase povești despre intimitate

În timpurile noastre, este nevoie de mai mult curaj pentru a fi „normal” (orice-o mai însemna și asta), decât pentru a fi dizident. Degenerarea – deși nu știu dacă este tocmai termenul corect – are o istorie la fel de veche ca omenirea, doar prisma schimbându-se cu vântul fiecărei generații. Ochiul devine mai pudibond, sau, dimpotrivă, aflat în postura de voyeur la neortodox, mușchiul i se dilată mai abitir. Desigur că astăzi privim cu o normalitate care începe să semene cu detașarea sau chiar cu nepăsarea tot ceea ce este contrar valorilor sociale acceptate universal. Firește, o mare parte se datorează evoluției și este absolut minunat să cultivăm toleranța, dar unde este limita perversiunii? Într-un cuplu homosexual? În niciun caz. Într-o dorință carnală masochistă? Nici în asta. Într-un act de pedofilie? În ademenirea într-un joc sexual ascuns a unei persoane cu dizabilități? Da, aici ar trebui să tragem linia. Aici nepăsarea nu ar trebui nicidecum să-și găsească sălaș. O astfel de imagine ar trebui să producă fiori reci pe șira spinării și o privire schimonosită. Dar oare mai poți fi sensibil într-o lume care pare că dezvoltă anticorpi împotriva omului?

Bad Bed Stories este un spectacol format din 6 intermezzo-uri, 6 povești individuale despre intimitate care se întrepătrund fin. Fiecare dintre acestea se petrece în dormitorul cu aer de budoar, locul în care se pierd atât hainele cât și inhibițiile. Patul – martor al iubirii dar și al singurătății. Piesa fraților Presniakov aruncă intrigant o adiere de speranță și o brumă de umor peste ceea ce altfel ar fi cât se poate de dramatic. Un cuplu de tineri părinți care rulează un joint, sau două, sau trei. Două cupluri gay: unul feminin, unul masculin. Cuplul format din cele două femei este marcat de falsa spiritualitate a uneia dintre membre și de datoria apăsătoare a celeilate față de copilul său cu dizabilități. Celălat duo, format din doi bărbați, zace sub tăișul unei securi îngreunate de relația disfuncțională a unuia cu tatăl său și de boala mentală a celuilalt. Un pedofil cu răspundere de dădacă (ironic). O adulterină cu fetișuri pentru uniforma militară și un militar cu o sexualitate aproape puberă. Un cuplu de bătrâni fericit că a găsit leacul pentru isterie într-un obiect cu baterii, astfel reînviind ceva din sexualitatea ucisă de anii prea mulți.

Bad-bed-stories_3

Bad-bed-stories_1

Bad-bed-stories_2

Bad Bed stories vorbește cu un umor aproape negru despre încercarea aproape disperată de a ucide monotonia. Despre viață așa cum e ea, neînveșmântată pentru a fi exportată din intimitate. Despre cum poți fi o jumătate din ceva și totuși singur.

Din păcate, anul acesta nu se mai joacă Bad Bed Stories, dar, de vreți să mergeți, fiți cu ochii pe programul TNT.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>