Free Valium

Până mai ieri conduceam un Ford Modeo bătrâior, on tonă şi jumătate de fiare cu motor de 2 litri şi 140 de cai putere (dintre care cu siguranţă au mai sucombat câţiva din 1997 până azi). Am iubit maşina asta şi o iubesc şi astăzi, dar a venit timpul să ne luăm “Rămas bun!”. Hai să anunţ oficial, de dragul articolului, nu din infatuare, că de o lună sunt fericită posesoare a unei Fiesta de toată frumuseţea. Faptul că fac referire la ea la feminin nu se datorează strict genului cuvântului “maşină”, ci deopotrivă faptului că a reuşit, în puţin peste 30 de zile, să îmi toace nervii. Nu are ea altă vină, săraca, în afară de faptul că e franţuză după acte, dar îmi vărs şi eu amarul pe cine pot.

Tot ce vroiam era să spunem împreună “Da!” în faţa unei autorităţi, să-mi ia numele şi să i se înscrie pe cartea-i de indentitate, să-i punem, în loc de verighetă, atât în frunte cât şi în fund, două numere de mai mare frumuseţea. Negre, că de roşii e sătulă. Dar putem noi, ca oameni (şi maşini), să facem asta fără să ne distrugem psihic? Nu putem.

Ca să nu păţiţi ca mine, vă dau un sfat. Nu fiţi masochişti. Angajaţi o firmă de înmatriculări. Mie mi s-a recomandat asta, dar am refuzat vehement. De ce să dau eu bani pentru ceva ce pot face şi eu? Nu e chiar aşa. Pe lângă faptul că informaţia în ţara asta ţi-o obţii cu japca şi te trezeşti fâcând ture între ghişee şi xeroxuri că se vede capsa în copie ori nu e completat destul de lizibil numărul la pantof al semnatarului, doamnele de la firmele de intermediere înmatriculări trec peste cozi de parcă le-ar fi făcut mamele lor ghişeu. Oare dacă mă duc eu la tanti Puşa de la un ghişeu oarecare şi îi zic “Iubita, ţi-am adus şi eu încă un dosărel”, îmi zâmbeşte sau mă scuipă între ochi? Înclin către varianta a doua. Angajaţi-vă firmă de înmatriculări!

Ferească-te sfântul să-ţi faci un transfer de dosar de impozitare dintr-un oraş în altul pentru că ţi-ai schimbat domiciliul. O săptămână pentru 3 semnături. Copii peste copii ale documentelor, buletin vechi, buletin nou, fiscal de-ăla, fiscal de-ălălalt etc. Angajaţi-vă firmă de înmatriculări!

La RAR nu-ţi zice nimeni nimic. Nici măcar cât costă. Îţi vâră o tanti factura sub nas. 420 lei. Dacă eşti mai norocos, ca mine, ţi-o vâră şi pe-a doua. Încă 400 şi ceva de lei. Ai? N-ai? Nu contează, trebuie să dai. Şi personalul? De la casieriţa care mi-a închis ghişeul în nas pâna la inginerul ofticat pe mine(!) pentru că lucrează până la zece seara… numa dulceţuri. Angajaţi-vă firmă de înmatriculări!

Mâine mă duc la finanţe. A apărut ceva lege/ordonanţă/hotărâre care zice, cumva, că nu se mai plăteşte taxa de poluare. Sau se plăteşte, dar după 1 ianuarie 2013. Sau se plăteşte la fel ca acum. Nimeni nu ştie să îţi spună: “Fraiere, du-te cumpără-ţi bere de banii ăia, că nu mai tre’ să ne dai nimic” sau “O să mănânci pită cu pateu şi zacuscă lunile astea, că ai de dat atât“. Apoi mă duc să-mi scot numerele. Teoretic, ar trebui să dau un ban, să iau o chitanţă şi să duc un dosar la Mall (da, la Timişoara sunt vreo 5 instituţii cu sediul în Mall). Apoi să pot să circul. Credeţi că o să fie aşa uşor? În concluzie… angajaţi-vă firmă de înmatriculări!

 Şi-acum poate vă întrebaţi ce-i cu titlul. Păi e simplu. Am ajuns la concluzia că în loc de dozatoare de apă, ar trebui montate dozatoare de sedative şi tranchilizante pe culoarele instituţiilor publice. Mult mai utile ar fi!

___

sursă foto 

12 Comments

 1. Oana
  25 Oct 2012

  Pfai, cred ca ma certam cu tantiile alea si le scoteam din minti numai de-al naibii. Am patit-o si eu cu actele pentru o firma cand am umblat de aveam nervii intinsi ca si corzile la vioara. Eram gata sa sar la gatul uneia de la ORC :) ).

  • bloodie
   25 Oct 2012

   Am învățat să nu sar la gâtul nimănui până nu mă văd cu sacii în căruță. Știi cum e… la privați, dacă nu îți convine ceva, te duci la concurență. La stat nu avem alternative. :(

   • doru
    25 Oct 2012

    te duci in alt stat ;)

    • bloodie
     25 Oct 2012

     Da, la asta nu mă gândisem. :)

 2. richie
  25 Oct 2012

  Pacat ca a trebuit sa inveti pe pielea ta asta… E un sistem bine pus la punct pentru favoritisme si spagi iar tu, din afara lui, esti trecut prin furcile caudine chit ca platesti aceleasi taxe.

  • bloodie
   25 Oct 2012

   Știi că eu sunt anti-șpagă. Iau sistemul în piept și el mă… aranjează.

 3. Sergiu Nicola
  25 Oct 2012

  Bine că până la urmă ai rezolvat. Să foloseşti sănătoasă noua maşinuţă.

  • bloodie
   25 Oct 2012

   Sper ca săptămâna viitoare să fie cu toate actele în regulă. Mulțumesc.

 4. Miştotică
  25 Oct 2012

  Dacă-ţi întrebai cititorii înainte să te apuci de umblat în stânga şi-n dreapta, cu siguranţă primeai câteva sfaturi utile de la cei trecuţi prin aceleaşi chinuri, dacă nu cumva şi o mână de ajutor pe ici pe colo.

  • bloodie
   25 Oct 2012

   Păi am avut parte de ajutor, nu mă pot plânge. Cu sau fără ajutor, tot nu este normal ce se întâmplă.

   • Miştotică
    25 Oct 2012

    Am zis eu că ar fi?

    • bloodie
     25 Oct 2012

     Am fost la Finante azi :) Bineinteles ca imi lipsea un act. Adic il aveam, dar era doar autorizat, nu si legalizat. Grrr…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>