Nu mai există rușine?

Man covering face with his hands

Există oameni extrem de nesimțiți. Ăsta-i un truism. Există oameni răi și proști. Alt truism. Nu vreau să înșirui o serie de adevăruri neinteresante. Totuși, în contextul ăsta destul de bolnav, am crezut – sau mai bine spus am vrut să cred – că mai există sentimentul de rușine. Acolo, undeva pe fund. Am crezut că poate omului de rând nu-i pasă de imaginea pe care și-o crează, dar măcar evită să ajungă în situații ridicole sau penibile. În fiecare zi se găsește câte cineva care să-mi arate că m-am înșelat.

Pentru că nu sunt la fel de cool și hip ca cei care au renunțat la televizoare, din când în când, inevitabil, mai trec peste câte un canal pe care rulează o emisiune tâmpită. Există Schimb de Mame, vreo cinci emisiuni cu un anume Nea Mărin, Ferma Vedetelor, Burlăcița, Noră pentru mama și… cam atât îmi amintesc acum. Ideea e simplă: în absolut fiecare dintre emisiunile astea există câte o mostră de prostie cruntă pe minut. Fie că-i vorba de vedete, fie de oameni simpli. Refuz să cred că oamenii sunt atât de proști încât să se bălăcărească pe ecran, să se dezbrace, să se înjure sau să se încuie singuri în frigidere (asta e o fază dintr-una din emisiunile de mai sus) fără scop precis. Știu că sunt plătiți să facă asta, pentru că publicul gustă astfel de șușanele. Nu c-ar fi ei niște eminențe, dar nu cred că sunt chiar așa. Totuși, nu pot să nu mă întreb cât de puțin creier trebuie să ai să accepți bani în schimbul demnității? Mi-ar crăpa obrazul de rușine când aș da nas în nas cu oamenii pe stradă. Mi s-ar părea că toată lumea se uită la mine și mă judecă. Mi-aș umili familia și prietenii. Și pentru ce? Pentru câteva sute de euro? Pentru că știu din sursă sigură că pentru participarea la unele dintre emisiunile de mai sus nu se oferă mai mult de-atât.

Mai am un exemplu care m-a șocat, unul dinafara sferei de entertainment. Citez dinr-o știre văzută aseară: „50 de femei din Ialomita au declarat ca sunt batute de soti ca sa primeasca 6000 de lei fiecare din fonduri europene.” Este vorba de un proiect menit să sprijine femeile abuzate pentru a începe o viață nouă, departe de agresor. Doar că doamnele de mai sus… și-au cumpărat electrocasnice de cele șaij’de milioane. Nimic ciudat până aici, se fură de când lumea. Altceva m-a uimit pe mine:

„Nemultimiti ca sotiile lor nu au primit si ele cate 6000 de lei, doi domni din sat au mers si au facut plingeri la prefectura si la parchet.” (știrea aici)

Adică stai să văd dacă am înțeles bine. Ce doi bărbați au mers și au depus o plângere care suna cam așa: „Subsemnatul Gigel, declar susțin și semnez că o caftesc pe nevastă-mea și mi se pare nedrept că, spre deosebire de soția lui Petrică, care nici măcar nu-i bătută cum se cade, a mea consoartă nu a fost considerată eligibilă în proiectul Start și deci, prin urmare, nu a primit suma de 6000 de RON asupra cărora avea dreptul.” Serios?!

Înțeleg, oamenii s-au supărat pentru că împărțeala s-a făcut pe pile. „Peste 20 de femei din localitatea Valea Macrisului au incasat acesti bani. Printre ele si patru angajate ale primariei, inclusiv contabila, secretara si chiar asistenta sociala , cea care a si facut recomandarile.” Dar ce obraz trebuie să ai pentru a face PLÂNGERE că se fură și ție nu ți-au dat partea?! Dacă nu decență, măcar un pic de rușine? Nici poveste…

___

foto via

6 Comment

 1. Paula says: Reply

  Asta se “gustă”, asta ii place românului frustrat, sărac şi cu pretenţii de mare domn… Ruşinea a disparut de multă vreme, iar ceea ce fac oamenii aştia la TV îmi pare a fi un soi de prostituţie. Suna dur, dar când te vinzi cu totul pe bani de mizerie… ? La sat e altă poveste cu ruşinea. Invidia o sufocă…

  1. Măcar prostituția se face în taină :)

 2. Roxana says: Reply

  Nu prea primești sute de euro ca să participi într-o emisiune de genul, ci mai puțin. Și vorbim de persoane destul de sărace, care chiar au nevoie de banii respectivi, pe care-i obțin în 2-3 zile de filmări (cel puțin, așa era la o emisiune pe care o știu, care teoretic se desfășura în 2 săptămâni de filmări în care-i înregistrau pe bune pe oameni, practic se înghesuia filmarea după scenariu în 2-3 zile).

  Dacă ai 2-3 copii, ești femeie de serviciu undeva și n-ai pe unde să mai scoți cămașa, te duci și la o emisiune de-asta. Cunoscuții or să știe că nu e pe bune, episodul oricum e uitat repede și cu asta, basta.

  Vedetele nu știu de ce fac așa ceva. Poate de dragul de a apărea undeva?

  1. Aș prefera să dau cu mătura după filmări decât să apar și să mă fac de râs. :( Indiferent cât de sărac ești, poți fi demn. E drept, demnitatea nu ține de foame… dar cred că sunt alte soluții mult mai bune.

 3. io nu stiu ce e mai grav: nesimtzirea care exista (la orice natie vom gasi tot felul de oameni), presa nesimtitza care scrie si promoveaza nesimtitzi, sau noi ca le dam prea mare importantza. Din motive aferente am renuntat la tv: nu am ce vedea. Si ca mine multi alti prieteni (unii au sters programele din lista de canale, nu merita rating)

  In Romania 1 din 4 femei recunosc ca au luat o palma, si 60% copii care si ei au luat o palma. Nu de bani au nevoie… ci de un exemplu de normalitate. Palma nu e normal.

  1. După o vreme, cred că se dezvoltă un soi de Sindrom Stockholm. E nevoie, mai mult decât de bani sau un exemplu de normalitate, de consiliere. IMHO.

Leave a Reply