Biblioteca Bloggerului Român

Nu știu dacă bănuiați, dacă știați sau dacă ați aflat din articolul Andreei, dar sunt pasionată de lectură. Pentru cei care devorează o sută de volume într-un an, pasiunea mea ar putea părea o joacă. Mi-ar plăcea ca ziua să aibă treizeci de ore pentru a dedica mai mult timp cititului, însă, până se va întâmpla asta, îmi rup din timp cum pot. Mi-e și teamă să mă apuc de o carte nouă, căci, în cazul în care mă prinde, totul trece pe planul al doilea.

Nu e o relație de dependență, dar cred că mulți dintre cei pasionați de scris, trebuie că sunt și pasionați de citit. În mintea mea, cumva, aceste două elemente se balansează foarte natural. Colegul de blogosferă Chinezu a lansat o provocare: Biblioteca Bloggerului Român. Mulți i-au dat curs deja și mulți, sunt convinsă, îi vor da în continuare. Blogosfera chiar citește. Mecanismul – dacă îl pot numi astfel – este unul foarte simplu. Bloggerul cititor spune câte cărți a citit în 2013 și face un top 10 al acestora.

Pentru mine, 2013 nu a fost atât de bogat în lectură pe cât mi-aș fi dorit. Din păcate, am descoperit Goodreads prea târziu și nu mai țin minte toate titlurile pe care le-am atacat, dar în jur de 20 de cărți mi s-au perindat pe noptieră sau prin poșetă anul trecut, fie că au fost ele clasice, de hârtie, sau pe Kindle. Mă refer doar la beletristică aici. Mai jos, topul personal. Sper să nu fi omis ceva important.

Top 10 cărți citite de Anca în 2013

1. Portocala mecanică – Anthony Brugess*

Rating: ★★★★★

Portocala lui Brugess este o distopie minunată, de o violență aproape romantică. Paradoxal, prin exacerbarea noțiunilor de bine și rău, cititorul vede linia ștearsă între acestea. Poți elimina răul dintr-o persoană fără a o ucide cu totul? Răspunsul zace în ultimele pagini ale cărții.

2. Splendida cetate a celor 1000 de sori – Khalled Hosseini

Rating: ★★★★★

Splendida cetate a celor 1000 de sori pictează cu sânge, cu durere și cu minciună portretul femeii din Afganistan. De la un Kabul incredibil de modern pe alocuri, la asuprirea de către facțiunile care s-au perindat pe la putere, rachete și distrugere.

3. Intriga matrimonială – Jeffrey Eugenides

Rating: ★★★★★

Intriga matrimonială m-a surprins, de fapt, prin intriga unuia dintre personaje. Mintea tulburată a lui Leondard, care este maniaco-depresiv, m-a fascinat. Iubire, depresie, manie, Lithium. Vă amintește de cineva?

4. Despre șoareci și oameni – John Steinbeck

Rating: ★★★★☆

Singurul lucru care m-a deranjat la această carte a fost faptul că mi-aș mai fi dorit vreo 200 de pagini. Doi muncitori nomazi legați de o bizară și totuși profundă prietenie. Iubirea până la moarte și dincolo de ea capătă o cu totul altă valoare în paginile acestei cărți.

5. Grimus – Salman Rushdie

Rating: ★★★★☆

Fantezie, nemurire, mitic și mistic, un drum ințiatic. Cartea aceasta te face să depășești limitele imaginației.

6. Fructele mâniei – John Steinbeck

Rating: ★★★★☆

Am trecut-o aici deși, mărturisesc, mai am câteva pagini din ea. O familie în vremea crizei economice a anilor ’30, în Statele Unite. Sărăcie, foamete, lăcomia băncilor, lipsa locurilor de muncă și pământul făgăduinței.

7. De veghe în lanul de secară – J. D. Salinger

Rating: ★★★☆☆

Am început lectura cu foarte mari așteptări, dar am sfârșit-o ușor dezamăgită. Cu toate astea, trebuie să-i recunosc meritele. Holden, personajul principal, narează experiența sa de adolescent problemă, exmatriculat și împovărat.

8. Porțile percepției. Raiul și iadul. – Aldous Huxley

Rating: ★★★☆☆

Aldous Huxley și experiența sa cu halucinogenele, pe care a documentat-o minuțios. O cantitate infimă de mescalină deschide porțile minții, duce la culori mai intense, la o lume complet schimbată sau chiar la revelația personală.

9. Cine l-a ucis pe Palomino Molero – Mario Vargas Llosa

Rating: ★★★☆☆

Nu este nici pe departe cea mai bună scriere a lui Llosa, dar merită. Peru, 1950. Un roman cu iz polițist, dar care nu duce lipsă de farmecul autorului.

10. Băiatul cu pijamale în dungi – John Boyne

Rating: ★★★☆☆

Auschwitzul, așa cum este el văzut prin ochii unui copil de nouă ani. Deși prefer scrierile mai „realiste” pe această temă, inocența este tulburătoare în această carte.

Acestea fiind spuse, voi ce ați citit în 2013?

*Știu că am declarat anterior că Splendida cetate a celor 1000 de sori e cartea anului 2013, m-am răzgândit. Adesea schimb notele cărților și ordinea de preferințe în funcție de ceea ce mai citesc, de starea de spirit sau de timpul scurs de la lectură. Mâine ar putea fi iar pe locul întâi, cine știe?

9 Comment

 1. dam167 (dam ăla) says: Reply

  Am mai întrebat, dar te întreb și pe tine:

  De ce citești (cărți)?

  1. Vorba unor „clasici”, cărțile te fac neprost :)

   Acum serios, o carte, spre deosebire de film de exemplu, are o valoare mult mai mare pentru mine. Lasă loc imaginației, construiesc vizual alături de ea, iar atenția la detalii este incomparabilă. De-asta sunt foarte dezamăgită când văd ecranizări, pentru că nu e „decorul” așa cum mi l-am închipuit eu și pentru că nu regăsesc pe ecran detalii pe care eu le-am considerat importante.

   Citesc pentru că îmi place, pentru că mă relaxează, pentru că mă educă, pentru că îmi formează un vocabular frumos, pentru că mă stimulează, pentru că mă informează, pentru că mă provoacă etc.

 2. dam167 (dam ăla) says: Reply

  Un lucru pe care eu nu-l înțeleg este ”promovarea lecturii” și îndemnul ”la citit”. A lectura ce? sau a citi ce? cărți? din nou, întrebarea: pentru ce? Ca să fim mai culți? De ce mă ajută cititul unei cărți, în schimb cititul pe internet nu?

  Eu am citit tot timpul ca să-mi satisfac nevoile. Au fost perioade când n-am avut nevoie să citesc, dar în rest am citit beletristică, tehnic, SF și reviste. Cu toate astea nu recomand așa alela oamenilor să pună mâna pe carte fără să fiu sigur că i-ar ajuta.

  E interesantă ideea cu ecranizarea cărților dar și comparația roman-film – dar nu ecranizarea romanului cu care e compară. Cu toate astea, romanul și filmul au traiectorii diferite (vectorial vorbind), tranziția de la una la alta sau înlocuirea unuia cu celălalt nu e pentru oricine.

  În concluzie, aș vrea să subliniez 2 (două) aspecte:
  1. Deși media mea de citit (cărți) e undeva la 1 buc./an, mă exprim mai clar și privesc lucrurile ma profund decât majoritatea blogărilor cu liste de lectură.
  2. Încă n-am văzut blogăr să publice articole coerente despre citit – da, vorbim de blogări pasionați de scris și citit.

  1. Ți-am explicat cu ce mă ajută pe mine cititul unei cărți. La fel ca tine, și eu citesc ca să-mi satisfac nevoile: cea de cultură, cea de relaxare, de informare și ce-am mai scris în comentariul anterior.

   Nu zic că cititul este sinonim cu a fi cult, sunt destule excepții, dar cred că o carte îți oferă o perspectivă pe care nu ți-o oferă nimic altceva și te dezvoltă într-un anume fel.

   Ce-i drept, cititul nu e pentru toată lumea. Unii pur și simplu nu pot.

 3. iri says: Reply

  si eu as pune “portocala mecanica” sus in top. la fel si “de veghe in lanul de secara” 😀

 4. cotos says: Reply

  Interesanta lista :) Din ce ai insirat tu aici am citit exact 3 carti, iar Portocala mecanica e printre ele, una dintre cele mai captivante carti, Anul 2013 s-a incheiat cu o carte intitulata Al treilea Reich de David Williamson, iar de inceput a inceput cu In retea de Lisa Gansky. Am continuat cu Zero de Giuletto Chiesa, Despoti si dictatori de Tom Ambrose sau Moscova si lumea de Anne de Tinguy. Au mai fost si altele, dar astea mi s-au parut de mentionat.

 5. M-ai facut curioasa. Deja mi-am adaugat 2-3 titluri in wishlist.
  “Splendida cetate” e sigur prima-n top, abia astept sa vad cine completeaza topul.

  1. Și eu aștept cu nerăbdare centralizarea 😀

 6. […] trebuie să vă povestesc despre ea, pentru că deja au scris despre cartea asta minunată Andreea, Anca, Sonia, Monica, Bia, Mara, Sim și Alina, to name a few. Suma cuvintelor scrise despre cartea lui […]

Leave a Reply